Olaines panorāma
“Smalkā mušļa” radītājas: “Atzinība ļoti motivē darboties tālāk”

“Smalkā mušļa” radītājas: “Atzinība ļoti motivē darboties tālāk”

“Smalkā mušļa” radītājas: “Atzinība ļoti motivē darboties tālāk”

Kā jūs nonācāt līdz idejai tieši par šādu pārtikas produktu – smalki samaltu musli?

Ilze: Ideja radās, kad savulaik ciemojos Vācijā pie māsas un vienīgais, kas manam vecākajam bērnam garšoja, bija tur pieejamais smalki samaltais muslis bez pievienota cukura. Latvijā tāds nebija nopērkams, tāpēc sāku prātot, kā to dabūt arī pie mums. Tad māsas vīrs ieteica: uztaisi pati! Tā sākās mani eksperimenti ar dažādām izejvielām un virtuves tehniku.

Kādu laiku domāju, ka varbūt pati tikšu ar visu galā, bet tad sapratu, ka vienai tomēr uz priekšu tikt būs grūti, un izstāstīju ideju Ievai – viņai tā uzreiz iepatikās.

Ieva: Pirmos blenderus mēs pilnībā nokausējām, jo žāvētus augļus bez profesionālas tehnikas ir ļoti grūti sasmalcināt. Veidojot receptes, mūsu galvenais kritērijs ir – lai garšo pašām. Regulāri dodam savus mušļus testēt radiem, draugiem un rīkojam degustācijas arī veikalos un tirdziņos – atgriezeniskā saite ir ļoti svarīga. Tieši tā atklājās, ka smalkās konsistences dēļ daudzi mūsu musli izmanto arī miltu vietā vai kā piedevu salātiem.

Vai jums bija viegli sastrādāties un saprast, ko katra darīs?

Ilze: Gluži dabiski ir sanācis tā, ka mēs lieliski papildinām viena otru un esam laba komanda. Man tuvāka ir ražošanas puse, savukārt Ievas iegūtā izglītība un darba pieredze saistīta ar radošo sfēru – viņa vairāk atbild par komunikāciju un produkta virzību tirgū.

Ieva: Bieži vien ir tā, ka vienai rodas ideja, bet otra to īsteno. Protams, mēdzam arī pastrīdēties, taču tie vienmēr ir jēgpilni strīdi, kas beigās aizved līdz rezultātam.

Kāds ir jūsu šībrīža lielākais izaicinājums?

Ilze: Droši vien tā ir tieši jaunu garšu radīšana. Piemēram, pirms kāda laika mums radās doma, ka jāuztaisa muslis ar Ziemassvētku garšu, taču man tradicionālās ar Ziemassvētkiem asociētās garšas nekad nav patikušas. Nolēmām nevienam neizdabāt, bet radīt produktu, kas mums patiešām garšotu, – tā radās Ziemassvētku muslis ar kanēli un ingveru, kas pēc garšas atgādina piparkūkas.

Ko jums nozīmē uzvara grantu konkursā, un kādas iespējas tā jums pavērs?

Ilze: Pašas to uztveram tā, ka no dzīvesstila uzņēmuma pārejam jaunā, jau nopietnākā līmenī. Tas arī nozīmē, ka beidzot dibināsim SIA. Granta naudu novirzīsim jaunu iekārtu iegādei – tās ļaus mums septiņreiz palielināt jaudu un uzrunāt jaunas tirdzniecības vietas.

Ieva: Turklāt sākam lēnām domāt arī par eksportu. Piemēram, jau tagad par musli interesējas igauņi, tāpat izstādē “Baltic Food”, kur šogad piedalījāmies, mūs uzrunāja vairāki Lietuvas zaļie veikaliņi. Tātad nākamais solis būtu aptvert visu Baltiju, lai gan vēl ir pietiekami daudz darba arī tepat Latvijā.

Jūs darbojaties Olaines novada Pārolainē. Kādas ir priekšrocības būt tieši tur, nevis kādā lielākā pilsētā?

Ieva: Domāju, ka lielā pilsētā mums nebūtu tik daudz iespēju un uzmanības. Šeit ir pieejami ļoti daudzi atbalsta rīki, tostarp sadarbība ar inkubatoru Jūrmalā un iespēja apmeklēt vērtīgas apmācības – izmantojam visas iespējas, kādas vien tiek piedāvātas. Tas ir īpaši svarīgi, ja nekad iepriekš uzņēmējdarbībā neesi darbojies. Var jau šķist, ka dažādu kursu apmeklēšana ir tikai laika tērēšana, tomēr mūsu pieredze ir tāda, ka tur iegūtās zināšanas ļauj strādāt gudrāk un ietaupīt resursus.

Ilze: Varu tikai novēlēt, lai katrā novadā būtu tāda pašvaldība, kas ne tikai atbalsta, bet dod arī zināšanas, lepojas un izsaka atzinību saviem mazajiem uzņēmumiem, jo tieši atzinība dod lielu motivāciju darboties tālāk. 

Informāciju sagatavoja:

Olaines novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību speciālists