Olaines panorāma
Olaines pilsētai sava kūka!

Olaines pilsētai sava kūka!

Pateicamies iedzīvotājiem par līdzdalību Olaines pilsētas kūkas radīšanā, iesūtot piedāvājumus kūkas sastāvdaļām, nosakot tās garšu, un priekšlikumus kūkas nosaukumam.

Balstoties uz iedzīvotāju priekšlikumiem, īpašās kūkas "Olaines odziņa" recepte tapa mūsu novada konditorejā "Vaniļa" un arī nākotnē būs iekļauta šī uzņēmuma piedāvātās produkcijas sarakstā.

Bet ikviens var pagatavot šo kūku pats! Aicinām gatavot Olaines pilsētas kūku pēc īpašās receptes un savas kūkas fotogrāfiju iesūtīt mums, rakstot uz kultura@olaine.lv.

Lūk recepte!

 

RECEPTE KŪKA “OLAINES ODZIŅA”

SASTĀVDAĻAS
Krēmam: Biskvītam: Papildus:
300 ml piena
3 olas
75 g miltu
130 g cukura
10 g vaniļas cukura
150 g sviesta
6 olas
160 g cukura
150 g miltu
1 tējk. cepamā pulvera
1/2 citrona miziņas

80 ml ūdens

60 g cukura

260 g dzērveņu ievārījuma

200 g saldā krējuma

Dzērvenes

Smalkais muslis

A’Polli šokolāde

 

PAGATAVOŠANA

Vispirms gatavo vārīto krēmu:

  • 100 ml piena samaisa ar olām un miltiem.
  • Uzvāra 200 ml piena, kam pievienots cukurs un vaniļas cukurs.
  • Vārītajam pienam pievieno sagatavoto piena, olu un miltu masu.
  • Visu samaisa.
  • Katliņu liek ūdens peldē un karsē, līdz masa sabiezē.
  • Gatavo masu pārliek traukā, kurā to varēs putot.
  • Krēmam pievieno sviestu, samaisa un liek kārtīgi atdzesēties.
     

Uzvāra cukura sīrupu no 80 g ūdens un 30 g cukura, atdzesē to.
 

Gatavo biskvītu:

  • Traukos atdala 5 olu dzeltenumus no baltumiem.
  • Vienu veselu olu pievieno olu dzeltenumiem.
  • Olu baltumus puto ar 80 g cukura, līdz veidojas stingras putas.
  • Atsevišķi saputo olu dzeltenumus ar veselo olu un atlikušo cukuru.
  • Gaisīgajai olu dzeltenumu masai pierīvē citrona miziņu un iemaisa miltus, sajauktus ar cepamo pulveri.
  • Masā iecilā olu baltumu putas.
  • Biskvītu sadala 3 daļās un cep katru atsevišķi, izveidojot uz pergamenta apli +/- 17cm diametrā. 
  • Cep 180o 10-15 minūtes.
  • Gatavos biskvītus atdzesē.
     

Kūkas salikšana kopā:

  • Atdzesēto krēmu ar mikseri saputo.
  • Biskvīta kārtu samitrina ar cukura sīrupu, pārsmērē ar 130 g dzērveņu ievārījuma un pārklāj ar 250 g krēma.
  • Virsū liek nākamo biskvītu, samitrina ar cukura sīrupu un atkārto ievārījuma, krēma proporcijas.
  • Virsū liek pēdējo biskvītu, samitrina ar cukura sīrupu un ieliek ledusskapī. 
  • Saputo 200 g saldā krējuma ar 30 g cukura.
  •  Saputotajam saldajam krējumam pievieno atlikušo vārīto krēmu un samaisa.
  • Ar šo krēmu nosmērē kūkas  malas un virsu.
  • Kūku dekorē pēc savām vēlmēm ar dzērvenēm, Smalko musli un A’Polli šokolādi.

 

Sveicam svētkos!